Pensione Hotel, Sydney

26 oktober 2013 - Sydney, Australië

 

Sydney is de grootste en oudste stad in Australië en de hoofdstad van de deelstaat Nieuw-Zuid-Wales. Bij een volkstelling in 2006 telde Sydney 3.641.422 inwoners en had de metropoolregio 4.119.190 inwoners. 
Sydney ligt aan de Tasmanzee, in het zuidoosten van Australië. De stad heeft zich ontwikkeld vanuit de natuurlijke haven Port Jackson, waar zich vandaag de dag het Sydney Opera House en de Sydney Harbour Bridge - twee iconen van de stad - bevinden. Tegenwoordig strekt de stad zich verder uit en grenst ze enerzijds aan berg- en heuvelachtig landschap in het binnenland en anderzijds aan de kustlijn van de Grote Oceaan. 
Sinds de stichting in 1788 is Sydney uitgegroeid tot een zowel nationaal als internationaal belangrijke stad op economisch en cultureel gebied. De stad organiseerde de Olympische Zomerspelen 2000 en was in 2008 gastheer van de Wereldjongerendagen. Sydney Airport is het drukste vliegveld van het land. 

Het gebied rondom de haven van Sydney werd al langer dan 40.000 jaar bewoond door Aboriginalstammen. Hoewel verstedelijking de meeste sporen van deze bewoning heeft uitgewist, zijn er op verschillende locaties nog steeds rotstekeningen te vinden. De Europese belangstelling groeide toen kapitein James Cook in 1770 Botany Bay (nu een wijk in het zuiden van Sydney) ontdekte. Op instructie van de Britse overheid werd er in 1788 een strafkamp door Arthur Phillip gesticht. Hij kwam in eerste instantie aan land in Botany Bay, maar vond dit geen goede plaats. Na een korte zeiltocht noordelijk ging hij uiteindelijk aan wal in Sydney Cove in Port Jackson (de echte naam voor de haven van Sydney). 
Arthur Phillip noemde de kolonie "New Albion", maar om een onduidelijke reden kreeg het uiteindelijk de naam "Sydney", genoemd naar de toenmalige Britse minister van Binnenlandse Zaken Thomas Townshend, Lord Sydney (Viscount Sydney vanaf 1789). Wellicht is het gekomen doordat Lord Sydney Phillip toestemming had gegeven om een kolonie te starten. Gevangenen werden al snel te werk gesteld om een nederzetting te bouwen en in 1822 had de stad banken, markten, straten en een georganiseerd politiekorps. In 1847 maakten de gevangenen nog maar 3,2% van de bevolking uit.

Iedere week kwamen er schepen uit Europa met Ieren, Engelsen en andere Europese migranten die een nieuw leven zochten in een nieuw land. De eerste van verschillende goudkoortsen was in 1851, en sindsdien heeft de haven van Sydney veel mensen vanuit de hele wereld het land binnen zien komen. 
Met de industrialisering groeide Sydney snel en aan het begin van de 20e eeuw had het al meer dan 1 miljoen inwoners. In de 20e eeuw bleef Sydney groeien en de stad heeft tegenwoordig een kosmopolitische uitstraling door de grote hoeveelheid verschillende culturen die de stad binnenstroomden. 
In december 2005 braken in Sydney rassenrellen uit na een betoging. 

Bezienswaardigheden van Sydney: 

Sydney Tower: (beter bekend als "Centrepoint Tower" of de "AMP Tower") is de hoogste constructie in Sydney en de rest van Australië. Tevens is het de op een na hoogste constructie van het zuidelijk halfrond (de hoogste is de Sky Tower in Nieuw-Zeeland). De toren steekt 309 meter boven het zakencentrum van Sydney uit. De uitkijkgalerij (250 meter hoog) is open voor het publiek. De ingang is op Market Street 100, tussen Pitt en Castlereagh Street, te bereiken vanaf het "Pitt Street warenhuis" en staat boven Centrepoint (een groot kantoor- en winkelcomplex). Vandaar dat de toren vaak "Centrepoint Tower" genoemd wordt. Met de (goudkleurige) liften kan het publiek ook naar de top van de toren, dat een restaurant heeft. De tafeltjes zijn naast het raam geplaatst (de hele verdieping heeft in de rondte een groot raam) op een plateau. Dit draait langzaam rond, zodat de gasten kunnen genieten van het schitterende uitzicht over Sydney. Sydney Opera House, Sydney Harbour Bridge en The Rocks zijn zichtbaar vanuit dit restaurant. Vooral in de avond is het uitzicht magnifiek. In 1970 werd begonnen met de bouw van het kantoorgebouw en de bouw van de toren begon in 1974. Het publiek kreeg in 1981 voor het eerst toegang tot de toren. 

Sydney Opera House: Het plan om het Sydney Opera House aan de haven van Sydney te bouwen is ontstaan in 1955. Er werd een internationale architectuurwedstrijd voor uitgeschreven. Jørn Utzon won de wedstrijd met dit ontwerp, men zegt dat hij het ontwerp in 1 keer zonder meetlat of rekenmachine vanuit de hand heeft getekend. Utzon hield veel van zeilen. Dit gebouw zou zijn liefde voor de zeilsport symboliseren omdat de daken niet alleen op schelpen lijken, maar ook op de zeilen van een groot zeilschip. Het werd in 1973 geopend door koningin Elizabeth II, 14 jaar nadat ze met de bouw begonnen waren. Het Opera House ligt op de Bennelong Point, aan de rand van een haven waar voorheen een tramremise lag. Het gebouw bevat niet alleen een operazaal, maar ook nog drie andere concertzalen, restaurants en bars. Men rekent dit werk tot het expressionisme. De bouw leverde enige problemen op, maar ging uiteindelijk toch door. Utzon is echter, gaande het bouwproces, afgehaakt en nooit meer in het gebouw geweest.

Oorspronkelijk had men de bouw geraamd op £3.500.000 ($7 miljoen) en de opleverdatum 26 januari 1963 (Australia Day). Het project werd dus tien jaar te laat opgeleverd, terwijl de uiteindelijke kosten $102 miljoen waren, waarmee het budget meer dan veertien keer werd overschreden. Sinds de opening van het Sydney Opera House is dit gebouw tot het symbool van Sydney geworden zoals de Eiffeltoren voor Parijs. Het gebouw was ook genomineerd tijdens de verkiezingen van de New 7 Wonders of the World. In mei 2009 ontwierp de Britse muzikant Brian Eno een audio-visuele installatie die geprojecteerd wordt op het operagebouw. 77 Million Paintings is de naam van het steeds wisselende kleur en vormexperiment. Het dak bestaat uit 1.056.000 kleine tegeltjes in wit en grijs tinten, die speciaal uit Zweden geïmporteerd zijn. Deze tegeltjes zijn in een bepaald patroon neergelegd. Onder de tegels zitten ribben die aan elkaar zijn gemaakt met kabels met daar tussen een soort betonnen deksels. Bij de openingen van de schelpen zitten de ribben zonder tegels of beton, maar met glas eroverheen. De daken zijn ook meteen de muren en staan op een platform. Er is een trap naar het platform en hier kan men op rondlopen, tevens kan er beneden om het hele gebouw worden gelopen. Bij de ingang bevinden zich de monumentale trap en het voorplein. Hier worden openluchtfilms en gratis optredens gehouden. 

De Sydney Harbour Bridge: De brug werd op 19 maart 1932 geopend door Jack Lang, de premier van Nieuw-Zuid-Wales. Er was toen zes jaar aan de bouw ervan gewerkt. De brug werd niet alleen gebouwd om de noordelijke regio van de stad toegankelijker te maken, het was ook een werkverschaffingsproject. De brug is van staal en bevat zes miljoen met de hand geslagen klinknagels. Sterke kabels moeten voorkomen dat de brug door de hete zon uitzet. Het is de breedste boogbrug ter wereld, maar niet de langste, dat is de Chaotianmenbrug in Tsjoengking. Het brugdek biedt plaats aan acht rijstroken voor autoverkeer, twee treinsporen, een fietspad en een voetpad. Sydney Harbour bridge is 1149 meter lang en heeft een boogspan van 503 meter. De top van de boog is 134 meter boven zeeniveau. Door zijn ligging is het een bekend symbool van Sydney geworden. Na de Tweede Wereldoorlog emigreerden veel mensen uit Europa naar Australië. Het eerste dat ze zagen als ze per boot in Sydney aankwamen was de brug. In die tijd kostte het 6 pence om er per auto overheen te rijden. voor een paard met ruiter was de tol 3 pence. Tegenwoordig kost een retourkaartje voor een auto ongeveer drie Australische dollars. Voor wandelaars en fietsers is de overgang gratis. Paarden zijn niet meer toegestaan. 

 

 

Cabramatta: is een voorstad van Sydney, wat ook wel Little Asia wordt genoemd. De grootste Vietnamese gemeenschap van Australië woont hier in Cabramatta. Er zitten dan ook met name Vietnamese en Chinese bedrijven in dit gebied. Ook vind je hier de meeste multi culti restaurants en winkels van Australië. Inmiddels zijn er in Cabramatta ongeveer 120 nationaliteiten vertegenwoordigd. Je kunt er ook de Boeddhistische Tempel Kuan Yin bezoeken. Elk jaar worden er diverse festiviteiten gehouden. Bijvoorbeeld het Chinese nieuwjaar in februari, Maan Festival in september en het Aziatische Seafood Festival in december. 

Darling Harbour: is een uitgaanswijk in Sydney, die als een hoefijzer om de haven gelegd is. Darling Harbour is vooral 's avonds een toeristische trekpleister met tientallen restaurants.

Vandaag gevlogen naar Sydney. De vlucht ging prima op tijd en aangekomen op het vliegveld zijn we met de trein richting het hotel gegaan. Toen nog een stukje lopen, zwaarbepakt, maar gelukkig hebben de koffers wieltjes. Het is inderdaad een low-budget hotel/pension. Het hotel ligt in Chinatown in Haymarket, in de buurt van World Square Shopping Centre, Darling Harbour en Sydney Opera House. De kamer is heel klein, een kledingkast staat gedeeltelijk naast het bed, zodat je via het voeteneinde in bed moet kruipen. Ramen kunnen niet open en uitzicht is er niet. Je kijkt uit op daken met airco's. Maar de douche is goed en het bed ook en wat ook belangrijk is, we zitten midden in het centrum en de meeste bezienswaardigheden liggen op loopafstand en anders stappen wij op de bus die nagenoeg voor de deur stopt. We zullen er toch weinig tijd doorbrengen, want we hebben een vol programma.

s'Avonds naar Circular Quay gelopen, daar wat gegeten en toen richting de Opera House, deze bestaat namelijk dit jaar 40 jaar. Het was er gigantisch druk. Binnen hebben we gelijk geregeld dat wij maandag een rondtoer kunnen doen om 16.00 uur en s'avonds gaan we naar een concert, Latin Fever, in de grote concert hall. Het heeft ook voordelen om boven de 60 te zijn, want wij kregen daardoor korting en in combinatie met de rondtoer nog eens extra korting.
Het was een gekkenhuis op straat met heel veel verklede mensen (vooral vrouwen) waarschijnlijk voor Halloween. Anderen weer opgedoft om uit te gaan. Ook zijn we er nog steeds niet achter of je nu links op het trottoir moet lopen of rechts, dus meestal lopen we in het midden door de mensenmassa heen en dat lukt ook.
Dit was de eerste avond in Sydney!!!!!!

Maak je reisblog advertentievrij
Ontdek de voordelen van Reislogger Plus.
reislogger.nl/upgrade